Volg ons op:
3 mei 2019

Italiaanse antifascisten in Nederland (jaren 1930-1950)

VRIJDAG 10 MEI 2019 — 16.30-18.30 UUR (inloop vanaf 16.00 uur)

Hierbij nodigen het Italiaans Cultureel Instituut en Stichting Culturissima u van harte uit om aanwezig te zijn bij een bijeenkomst over Italiaanse antifascisten in Nederland.

Italianen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland bevonden, werden door Nederlanders veelal als fascist gezien. Maar dat niet iedere Italiaan dat ook werkelijk was, is vrijwel onbekend gebleven. Er waren zelfs Italianen die actief deelgenomen hebben aan het Nederlandse verzet. Tijdens deze bijeenkomst wordt de antifascistische rol van Italianen in Nederland van verschillende kanten belicht.

Stichting Culturissima doet onderzoek naar de Italiaanse geschiedenis in Nederland. Daarbij is de rol van Italianen gedurende WO2 tot nu toe onderbelicht gebleven. Daniela Tasca is daarom onlangs gestart met een onderzoek naar Italiaanse antifascisten in Nederland, waarin zij een duidelijke link wil leggen met een zeer bewogen en nog altijd tragische periode van de Nederlandse geschiedenis. Tijdens haar research stuitte zij op interessante en soms schokkende feiten. In de bijeenkomst wordt met een aantal relevante personen en nazaten over dit onderwerp gesproken. Het geheel vindt plaats in een informele sfeer, waardoor het publiek de mogelijkheid krijgt aan het gesprek deel te nemen. 

 

 

 

 

PROGRAMMA  

De middag wordt geopend met een welkomstwoord van dir. Carmela Callea en een introductie door Daniela Tasca.

Aan het woord komen: Paolo Giuseppin, auteur van het boek Carissimo Figlio, Ernesto Coral, over de Italiaanse gemeenschap in Den Haag in de oorlogsjaren, René van Heijningen, onderzoeker bij het NIOD en beheerder van de Erelijst van de Gevallenen 1940-1945, Carolina Montessori over haar vader Mario Montessori jr, programmamaker Yvonne Scholten over Luciana Pianezza.

Tussendoor wordt een aantal tekstfragmenten voorgelezen over Fred Carasso, Ennio Talamini, Enrico Marcolina en Mario Scova Righini. De middag wordt opgeluisterd door Carla Regina, die (verzets)liederen ten gehore zal brengen. Vanaf 18.30 uur wordt de middag afgesloten met een aperitivo. 

Mocht u relevante informatie over dit onderwerp hebben (namen, verhalen, foto’s, voorwerpen, etc.) dan willen we u vragen dit mee te nemen en met ons te delen. 

Wij kijken uit naar uw komst. 

 

 

 

Foto: Monument voor de omgekomen sportbeoefenaars door Fred Carasso (detail, 1947)