Volg ons op:

Verborgen verzet

Luciana, huisvrouw in het  verzet

Onderzoekster Daniela Tasca en achterkleindochter Noémi Prent presenteren het verborgen verzetsverhaal van de Italiaanse Luciana Bokma-Rescia in het kader van het project Verborgen Verzet door stichting Culturissima. Hun audiodocumentaire Luciana, huisvrouw in het verzet,  is vanaf 1 mei te beluisteren bij DOCS. Luciana is daarnaast onderdeel van de permanente expositie De vele gezichten van Vrouwen in Verzet in het Noord-Hollands Archief.

Luciana, huisvrouw in het verzet
In het huis van Noémi’s oma hangt een mysterieus portret van haar Italiaanse overgrootmoeder Luciana. Binnen de familie wordt Luciana herinnerd als knorrige, kettingrokende huisvrouw. Als Noémi per toeval de Italiaanse journaliste Daniela ontmoet, komt dit beeld op losse schroeven te staan. Daniela beweert dat haar overgrootmoeder een communistische verzetsheldin is. Samen besluiten ze het verborgen verzetsverhaal van Luciana te doorgronden en de vrouw achter het portret te begrijpen. De ontdekkingen leiden tot erkenning voor Luciana als verzetsvrouw. Maar ziet haar eigen familie haar nu ook in een ander daglicht?

Audiodocumentaire bij DOCS
Luciana, huisvrouw in het verzet, is vanaf 1 mei te beluisteren bij DOCS.
Voor de familie was het duidelijk: Jan Bokma was de verzetsheld en echtgenote Luciana de huisvrouw. Of zoals hun kleindochter het verwoordt: “Jan was de intellectueel. Hij las de boeken en zij stofte ze af.” Een onverwachte e-mail van de Italiaanse journalist Daniela Tasca, gericht aan de Noémi Prent, achterkleindochter van Jan en Luciana, veroorzaakt een eerste barst in dat beeld.
Een documentaire van Noémi Prent en Daniela Tasca. Montage en advies: Sylvana van den Braak. Eindmix en souddesign: Pepijn Buitenhuis. Stemregie: Tom Klaassen en Remy van den Brand. Productie: Marleen Nieuwenhuijse. Eindredactie: Remy van den Brand. Met dank aan Vfonds, het Noord-Hollands Archief, Istituto Italiano di Cultura en stichting Culturissima.

DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Mina Etemad. Meer informatie: 2doc.nl/docs. Vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl


      Het project is mede tot stand gekomen dankzij: