Volg ons op:
11 februari 2019

Italiaanse middag in Heerlen: de geschiedenis van Italiaanse Limburgers

Bijna honderd personen bezochten de Italiaanse middag die het migratiemuseum Heerlen en stichting 1001 Italianen organiseerden op 9 februari. De meesten van hen waren voormalige mijnwerkers en hun familieleden. De middag stond dan ook in het teken van hun geschiedenis.
Wethouder Jordy Clemens van Heerlen en Milena Mulders (initiatiefnemer en curator tentoonstelling Niet bang zijn van het Migratiemuseum) gingen in hun inleidingen in op de relatie van Italianen met Limburg en de mijnen. Daniela Tasca (projectleider 1001 Italianen) vertelde dat 1001 Italianen die relatie verder voor het voetlicht wil brengen met het nieuwe project “Naam en Toenaam/Nome e Cognome”in samenwerking met het Istituto italiano di Cultura per il Paesi Bassi. In dat project wordt aan de hand van beeldmateriaal van organisaties en stichtingen, maar ook van foto’s uit familiealbums van Italiaanse ex-mijnwerkers gezocht naar de verhalen achter de foto’s: wie zijn of waren de mensen op de foto’s? wat is hun (migratie) geschiedenis? waar bevinden ze zich op de foto? en wat doen ze daar?
Daniela vroeg de aanwezigen om mee te werken aan het project door te helpen die vragen te beantwoorden, of door zelf beeldmateriaal ter beschikking te stellen. Tijdens de presentatie van het project door Daniela en haar rondleiding door het migratiemuseum langs voorwerpen, documenten en foto’s kwam al een aantal verhalen naar boven. Die verhalen en de verhalen die nog volgen zullen in een beeldarchief worden opgenomen en eind 2019 tijdens een feestelijk event worden gepresenteerd.

foto’s: Antonio di Maggio, Ariane Vervoorn, Giovanni Massaro